09 augustus 2016 | Boortmeerbeek (BE)

Thomas More Hogeschool en ORTEC werken samen voor praktische scholing logistiek managers

Thomas More is de unie van hogescholen binnen de Associatie KU Leuven en leidt studenten op tot direct inzetbare professionals. Om innovatief en werkveldgericht onderwijs van hoge kwaliteit te bieden, werkt de onderwijsinstelling voor de studierichting ‘Logistiek Management’ sinds kort nauw samen met ORTEC. Recente vernieuwing van de afstudeerrichting leidde al tot een verdubbeling van het aantal eerstejaars studenten, de samenwerking met ORTEC als ‘partner in education’ draagt naar verwachting bij aan een nog grotere toekomstbestendigheid en attractiviteit van de opleiding.

Strijd om logistiek talenten 

Peter Verspecht, opleidingsverantwoordelijke voor de studie ‘Logistiek Management’, tevens Lector Supply Chain Management, vertelt: “De bedrijfswereld, zowel de logistiekbedrijven als hun klanten, hebben behoefte aan extra jonge werkkrachten met kennis van logistiek en vaardigheden op bachelor niveau. Het resultaat is dat 90% van onze afstudeerders op 1 september ergens aan de slag gaat. Kortom er is een ‘war for talent’ om deze bachelor profielen.” Hoewel de studie populair is onder studenten en in het bedrijfsleven, is het goed om voortdurend te participeren op nieuwe ontwikkelingen, legt Peter Verspecht uit: “Het bedrijfsleven vraagt om vaardigheden voor de jobs van de toekomst, die aansluiten op de technologische en digitale wereld.”

Logistieke evolutie vraagt om nieuwe vaardigheden

Ontwikkelingen in e-commerce zorgen voor een evolutie van het logistieke werkveld met als gevolg een sterk groeiende vraag naar nieuwe vaardigheden. Peter Verspecht licht toe: “De nieuwe logistiek manager moet in staat zijn snel inzicht te krijgen in de gehele supply chain en alle elementen daarin kunnen optimaliseren. Verder moet hij of zij in staat zijn om datamanagementanalyses te maken, deze begrijpelijk te presenteren, en aan de hand hiervan verbetervoorstellen te doen. Niet alleen voor de eigen onderneming maar ook regelmatig voor klanten en relaties. Kortom, er is een sterk groeiende behoefte aan consultancy skills. Wij zijn dan ook verheugd dat wij met ORTEC een partner hebben gevonden die deze vaardigheden kan trainen.” Naast het leren van consultancyvaardigheden, helpt ORTEC de studenten wegwijs te maken in de wereld van de optimalisatietools. Zo leren studenten transportritten optimaliseren, gebruikmakend van real time data, zodat zij direct leren om bij wijzigingen snel nieuwe tactische keuzes te maken en verbetervoorstellen leren ontwikkelen zoals voor het optimaliseren van magazijnstromen. 

Thomas More traint logistiek managers met ORTEC, Brussels Airport Cargo en Nike ELC 

Jan Vandenhout, Regionaal Manager van ORTEC in België, legt uit dat het partnership met Thomas More geen uitzondering is: “Wij investeren veel tijd en energie in studenten en onderwijs. Wij vinden het fijn om starters kennis en ervaring mee te geven, de samenwerking met Thomas More Hogeschool te Mechelen zien wij dan ook als een driedubbele win-situatie. Studenten doen praktijkervaring op die hen helpt om te bepalen wat hen aanspreekt. Thomas More bereidt studenten beter voor op het werkzame leven en wij, inclusief onze klanten, krijgen hulp van studenten met een frisse kijk op het verbeteren van bedrijfsprocessen.” Nike ELC werd onlangs ingelijfd als een nieuwe ‘Partner in Education’ voor campus Geel voor de studierichting ‘Logistiek Management’. “Op de campus te Mechelen hebben wij intensieve partnerships met Brussels Airport, Air Cargo Belgium, DB Schenker en nu dus met ORTEC, waarmee wij er duidelijk klaar voor zijn om de logistiek managers van de toekomst in staat te stellen topprestaties te realiseren,” concludeert Peter Verspecht.