News ORTEC

19 december 2017 | Zoetermeer (NL)

Introductie ORTEC for Communications binnen de Health Care markt

Heeft jouw organisatie net als veel andere bedrijven moeite om de juiste boodschap over te brengen naar de juiste medewerkers? Willen jullie medewerkers een platform bieden waar open communicatie en interactie gestimuleerd wordt? Hebben jullie moeite de diverse communicatiekanalen op elkaar af te stemmen en te beheren? Dan is ORTEC for Communications de oplossing!

Wellicht heb je er hier en daar al wat van meegekregen via een nieuwsbrief, op social media of via het Health Care Event waar het Albert Schweitzer Ziekenhuis een presentatie gaf. Sinds dit jaar bieden we het ORTEC for Communications platform ook actief aan binnen de Health Care markt.

ORTEC for Communications biedt een multichannel communicatieplatform die een boost geeft aan Interne Communicatie. Met dit communicatieplatform kun je met één druk op de knop een bericht via verschillende kanalen sturen, zoals app, newsletter, narrowcasting en webportaal, naar een vooraf geselecteerde groep medewerkers. In het kort: de juiste informatie, via het juiste kanaal bij de juiste medewerker. Ook biedt het platform diverse mogelijkheden voor interactie tussen medewerkers onderling, maar ook voor feedback en suggesties aan management.

Health Care klanten die al met ORTEC for Communications werken:
  • Albert Schweitzer Ziekenhuis
  • Sint Franciscus Vlietland Gasthuis
  • Bergmann Clinics

Andere klanten van ORTEC for Communications:
  • KLM
  • Vodafone
  • Boehringer Ingelheim
  • DELA

Meer informatie over ORTEC for Communications is te vinden op www.orteccommunications.com.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar het Health Care Seminar ”Personalisatie in Interne Communicatie” op dinsdag 30 januari, meld je aan via: https://ortec.info/personalisatie-in-communicatie/