News ORTEC

01 februari 2018 | Zoetermeer (NL)

Succesvol Health Care seminar: Personalisatie in Communicatie

Als grote aanbieder van personeelsplanning software werkt ORTEC Health Care nauw samen met gerenommeerde ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast speelt ORTEC in op de wens om de medewerker centraal te zetten in de informatiebehoefte, door middel van een multi-channel communicatieplatform. Om ziekenhuizen te informeren hoe zij hun interne communicatie kunnen verbeteren, organiseerde ORTEC dinsdag 30 januari een seminar over dit onderwerp. Het aantal inschrijvingen bevestigt de behoefte naar meer personalisatie en interactie in communicatie binnen de gezondheidszorg.

De laatste trends en ontwikkelingen werden gepresenteerd, waaronder big data, individualiseren van informatie, chatbox en relevantie. Dit alles om het leven (voor medewerkers) aangenamer te maken. Of ze dit ook doen, en hoever je daarmee wilt gaan, dat was de vraag die op tafel kwam te liggen. De reacties uit de zaal gaven aan dat dit actuele vraagstukken zijn waar elke interne communicatiemanager dagelijks mee te maken heeft en die niet altijd de juiste hoeveelheid aandacht krijgen.

De klantcases van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Nationale Nederlanden Bank maakten het event ‘persoonlijk’ en inzichtelijk wat er zoal speelt binnen organisaties. Door de openheid in de presentaties en het benoemen van onderwerpen als ‘behouden en vasthouden van medewerkers’ kregen de deelnemers van het event een goed beeld van mogelijke oplossingen voor uitdagingen die ook relevant zijn binnen hun eigen organisatie. Uitgesproken ambities van de gastsprekers werden ook gedeeld zoals ‘meer medewerkers met meer relevant nieuws bereiken’. En daarin kon iedere bezoeker wel een parallel vinden met de eigen werkomgeving.

Mocht u het event hebben gemist en wel geïnteresseerd zijn in de digitale goodiebag, dan kunt u contact met ons opnemen via info.communications@ortec.com .